luni, 19 mai 2008

Reteaua hidrografica

Râul Doftana traversează localitatea in lung. Izvorand din munţii Gârbovei el parcurge o distanta de cea. 50 km pana la confluenta cu râul Prahova, spre sud de Campina. Pe acest traseu, Doftana isi sapa albia in munţii Baiului si Badile primind o seama de afluenţi, incepand de la izvor, pe stânga Negrasul, Cucioaia, Mogosoaia, Ermeneasa, Ghimpoasa, Valea lui Vladisor, Paltinoasa si Purcaru.
Pe dreapta isi aduc apele : Musita, Orjogoaia, Prislopul, Floreiul, Bradeasa si Secaria.
Este de la sine înţeles ca bazinul hidrografic al Doftanei prezintă o importanta vitala pentru locuitorii comunei, iar in plus, constituie si principala sursa de alimentare cu apa a judeţului Prahova.
Cu intreaga sa reţea de afluenţi, râul Doftana beneficiază de o apa socotita de prima calitate; puritatea ei este unanim apreciata de turiştii ce se abat prin Valea Doftanei, protejata climatic de braul muntos din jur, larg deschisa si însorita, cu o temperatura moderata in orice anotimp. De aici decurg interesante posibilităţi de inscriere a Văii Doftanei intre traseele turistice.
Prezintă intr-adevar atracţie depresiunea Tesila - Traisteni, in care şerpuieşte involburata apa râului, numeroasele izvoare si fântâni răcoritoare in miez de vara pajiştile, ademenitoare prin verdeaţa lor din grădini si livezi, aerul ozonat, specific locului. Numai câteva zile de vacanta in mediul robust din Valea Doftanei -veritabil liman de linişte si reconfortare - au un miraculos efect asupra organismelor slăbite, obosite de incordarea muncii fizice si intelectuale.

Niciun comentariu: