vineri, 30 decembrie 2011

JOCUL CAPREI



Capul caprei este confectionat din lemn de mesteacan cioplit in forma cea mai apropiata de reprezentarea naturala, partea de jos a botului fiind lucrata intr-un lemn aparte prins cu un cui, astfel incat tragandu-se de sfoara cu care este prins, botul caprei sa poata clampani. In partea de sus a capului se fixeaza coarnele (capriori), alteori simple imitatii de lemn, capul fiind apoi completat cu urechi, ochi de margele, tinte de alama, totul pentru a reda veridic simbolul pe care il reprezinta. Capul astfel construit se fixeaza intr-un suport alcatuit dintr-un bat de lungime variabila in functie de inaltimea interpretului. Corpul caprei este format dintr-un laicer, lasandu-se loc liber pentru ca interpretul sa poata vedea actiunea pentru a se putea integra jocului. Impodobirea caprei nu are ingradiri, facandu-se in functie de fantezia si personalitatea fiecarui interpret. Laicerul va fi impodobit cu fragmente de oglinzi, coarne cu canafi de lana colorata, beteala, clopotei.
Fluierasii interpreteaza jocul caprei, iar ciobanul, avand in mana o bota, va dirija jocul acestora adresandu-le strigaturile: Pe munte cu florile Pasc ciobanii caprele. Ta ta caprita ta. La stanga si la dreapta. Vine cerbul de la munte C-o steluta-n frunte. Frunza verde baraboi, Hai sa mergem inpoi. Bine-i sade caprei mele Cu cercei si cu margele. Asta-i capra nazdravana cu laicer si cu naframa. Frunza verde si-un harbuz, Tine, capra capul sus! S-apoi verde lemn sucit, Jocul nostru s-o gatit.
Strigaturile la acest joc variaza si in functie de interpret. Urmeaza apoi un dialog intre cioban si negustor in legatura cu vinderea unei capre. 

vineri, 9 decembrie 2011

PENSIUNEA CRAITA VALEA DOFTANEI




Daca ati visat vreodata sa va debarasati pentru cateva zile de grijile, de stresul si monotonia activitatilor cotidiene, pensiunea "CRAITA", cu tot ceea ce va poate oferi, este solutia cea mai potrivita cotata cu 2 margarete pe scara de apreciere agroturistica .
Aceasta se remarca printr-o eleganta rustica de o autenticitate incontestabila si printr-o gama larga de posibilitati recreative si reconfortante de petrecere a timpului liber. 
Ea constituie totodata baza unor delicii de plecare in placute excursii si drumetii, prilejuri cu care turistii pot imbratisa din priviri peisajele picturale ale Vaii Doftanei, pot lua contact cu soarele poienilor si inaltimilor, respirand un aer proaspat, ozonat. Gazdele pensiunIi, de o amabilitate clasic romaneasca sunt intodeaua la dispozitia celor care le calca pragul, reusind prin solicitudine si profesionalism, sa le indeplineasca orice doleanta.
Dotata cu 13 camere, din care 9 poseda grup sanitar propriu, 4 cu grup sanitar pe hol, pensiunea "CRAITA" da posibilitatea oaspetilor veniti din tumultul stresului modern al marilor aglomerari urbane , sa simta linistea relaxanta a satului, care le va incarca bateriile pentru noi "batalii" citadine. 
Restaurantul de 100 de locuri cu semniu si terasa din incinta, prepara meniuri variate compuse predominant din mancare traditionala, specifica zonei, in compozitia careia intra ingrediente pur bilogice produse de gospodaria proprie. 
Pensiunea "craita" va mai pune la dispozitie si o piscina pentru racorirea si relaxarea pe timpul verii si totodata jocuri de societate (sah, table, remi, masa ping-pong, etc. ), sport si agrement.
 Tel: 0244.365.671 / 0722.695.416, office@craita.ro
http://www.craita.ro

vineri, 2 decembrie 2011

Ziua Nationala la Valea Doftanei


La fel ca si in anii trecuti in ziua de 1 decembrie Asociatia Tinerilor din Valea Doftanei s-a deplasat cantand de la sediul asociatiei pana in fata primariei, dupa care au depus o coroana la monumentul eroilor incheind cu  hora unirii.