joi, 29 octombrie 2009

Italienii investesc 200.000 euro la Valea Doftanei

Chiar daca produc mai multe marci de cascaval (unele exportate in majoritatea tarilor europene dezvoltate, dar si in SUA si Japonia) italienii poftesc, mai nou, dupa...cascaveaua de Valea Doftanei. Ca atare, s-au gandit s-o importe. Pana atunci, reprezentantii SC Ferma de bovine Valea Doftanei si AREV – Valle d’AOSTA (Italia) au semnat, sambata, 12 septembrie, conventia de implementare a proiectului "Crescatorie pilot de vaci din rasa Valdostana", investitie in valoare de circa 200.000 de euro. Mai exact, partea romana va investi in cladirile viitoarei ferme zootehnice, iar asociatului italian ii revine popularea acestora cu animale. In prima faza, vor fi importate 15 capete de bovine din rasa "Valdostana", apoi 10, iar in cel de-al treilea an, inca 25 de capete. Din acest parteneriat mai fac parte Consiliul Local Valea Doftanei – care a pus la bataie terenul aferent investitiei si Consiliul Judetean – care a initiat acest proiect si se ocupa indeaproape de promovarea lui.
Ceremonia semnarii contractului a avut loc intr-un context cum nu se putea mai potrivit, respectiv in timpul "Festivalului cascavelei" desfasurat, la finele saptamanii recent incheiate, in comuna Valea Doftanei. Imediat dupa momentul parafarii contractului, Gabriele Vierin - presedintele Associoazione Regionale Allevatori Valdostani AREV- Aosta, ne-a declarat: "Investim, pentru prima oara, in Romania si sper ca va fi un proiect de succes. Vom aduce aici bovine de o inalta performanta, atat pentru lapte, cat si pentru carne, fiecare exemplar costand intre 1000 – 1500 de euro. Productia medie de lapte, spre exemplu, este de circa 4.500 l/an. Randamentele de sacrificare sunt in jur de 60 la suta, datorita sistemului osos usor, iar carnea are o calitate foarte buna". Increzator in reusita acestei afaceri era si Petre Vasile, administratorul SC Ferma de bovine Valea Doftanei:"O astfel de rasa nu exista in Romania, deci investitia este o premiera nationala. Iar mie mi-a placut, intotdeauna, sa fac afaceri cu risc necunoscut. Dar, tinand cont ca noi doar preluam rezultatele cercetarilor italienilor de-a lungul a 40 de ani, privind imbunatatirea performantelor acestei rase, inseamna ca riscul nostru este foarte mic. Din laptele noii rase de bovine vom fabrica, fireste, cascaveaua de Valea Doftanei, produs pe care partenerii nostri italieni vor sa-l importe, pentru gustul si aromele sale inconfundabile".
D. CONSTANTIN

SURSA ACESTUI MATERIAL ESTE: http://www.ziarulprahova.ro/articol~categorie-economie~stire-58008~italienii-investesc-200-000-euro-la-valea-doftanei~perioada-toata_arhiva.html

joi, 15 octombrie 2009

La Pescuit

Barajul Paltinu din comuna Valea Doftanei a inceput sa ofere trofee din ce in ce mai frumoase .


vineri, 9 octombrie 2009

Harta Paltinu

Obiectiv barajul Paltinu.
Ai timp liber si nu sti ce sa faci?
Viziteaza Valea Doftanei, aici vei gasi un peisaj mirific si linistea pe care o cauti.
Pentru a ajunge la barajul Paltinu exista doua trasee in functie de zona din care se vine.
Hara spre Paltinu:
prahova.jpg (528×504)

Bucuresti - Ploiesti - Campina - Lunca Mare - Barajul Paltinu - Valea Doftanei; aproximativ 125 km.
Brasov - Sinaia - Comarnic - Secaria - Valea Doftanei - Paltinu, aproximativ 100 km.
Barajul Paltinu a fost construit intre anii 1966 - 1971, constructia barajului este facuta in forma de arc si are 108 metri, lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.
Pentru evacuarea debitelor mari, a fost executat un descărcător de suprafaţă de tip pâlnie, mai există şi o golire de fund, executată într-o galerie de deviere de pe versantul drept, golirea de fund este controlată prin vane situate la ieşirea galeriei de deviere şi are o capacitate de descărcare de 50 m³/s.
La piciorul barajului exista o centrală hidroelectrică cu o putere instalată de 10 MW. Centrala este echipată cu două turbine de tip Francis.
Barajul Paltinu serveşte în principal pentru alimentarea cu apă potabilă şi industială a municipiilor Campina si Ploiesti.
Lacul Paltinu este situat la o altitudine de 600 m, locul este salbatic: maluri sant foarte abrupte si are o vegetatie deasa!


joi, 8 octombrie 2009

Stiuca la Paltinu



A venit toamna si rapitorul a inceput sa isi faca de cap cu momeala noastra.
Barajul Paltinu din comuna Valea Doftanei ne ofera bucuria de a prinde rapitori si nu numai.