joi, 29 octombrie 2009

Italienii investesc 200.000 euro la Valea Doftanei

Chiar daca produc mai multe marci de cascaval (unele exportate in majoritatea tarilor europene dezvoltate, dar si in SUA si Japonia) italienii poftesc, mai nou, dupa...cascaveaua de Valea Doftanei. Ca atare, s-au gandit s-o importe. Pana atunci, reprezentantii SC Ferma de bovine Valea Doftanei si AREV – Valle d’AOSTA (Italia) au semnat, sambata, 12 septembrie, conventia de implementare a proiectului "Crescatorie pilot de vaci din rasa Valdostana", investitie in valoare de circa 200.000 de euro. Mai exact, partea romana va investi in cladirile viitoarei ferme zootehnice, iar asociatului italian ii revine popularea acestora cu animale. In prima faza, vor fi importate 15 capete de bovine din rasa "Valdostana", apoi 10, iar in cel de-al treilea an, inca 25 de capete. Din acest parteneriat mai fac parte Consiliul Local Valea Doftanei – care a pus la bataie terenul aferent investitiei si Consiliul Judetean – care a initiat acest proiect si se ocupa indeaproape de promovarea lui.
Ceremonia semnarii contractului a avut loc intr-un context cum nu se putea mai potrivit, respectiv in timpul "Festivalului cascavelei" desfasurat, la finele saptamanii recent incheiate, in comuna Valea Doftanei. Imediat dupa momentul parafarii contractului, Gabriele Vierin - presedintele Associoazione Regionale Allevatori Valdostani AREV- Aosta, ne-a declarat: "Investim, pentru prima oara, in Romania si sper ca va fi un proiect de succes. Vom aduce aici bovine de o inalta performanta, atat pentru lapte, cat si pentru carne, fiecare exemplar costand intre 1000 – 1500 de euro. Productia medie de lapte, spre exemplu, este de circa 4.500 l/an. Randamentele de sacrificare sunt in jur de 60 la suta, datorita sistemului osos usor, iar carnea are o calitate foarte buna". Increzator in reusita acestei afaceri era si Petre Vasile, administratorul SC Ferma de bovine Valea Doftanei:"O astfel de rasa nu exista in Romania, deci investitia este o premiera nationala. Iar mie mi-a placut, intotdeauna, sa fac afaceri cu risc necunoscut. Dar, tinand cont ca noi doar preluam rezultatele cercetarilor italienilor de-a lungul a 40 de ani, privind imbunatatirea performantelor acestei rase, inseamna ca riscul nostru este foarte mic. Din laptele noii rase de bovine vom fabrica, fireste, cascaveaua de Valea Doftanei, produs pe care partenerii nostri italieni vor sa-l importe, pentru gustul si aromele sale inconfundabile".
D. CONSTANTIN

SURSA ACESTUI MATERIAL ESTE: http://www.ziarulprahova.ro/articol~categorie-economie~stire-58008~italienii-investesc-200-000-euro-la-valea-doftanei~perioada-toata_arhiva.html

Niciun comentariu: